Weerbaarheid kind.

Donderdag 23 september 2021 ( van 17.30 – 18.30 ) start er een rots en water groep voor 10 – 14 jaar oud. ( en van 16.00- 17.00 voor 6-9 jr oud ) Aanmelden gaat via https://www.elhatri.nl/classes-item/sociale-weerbaarheid/

Naast weerbaarheid, vind ik het minstens zo belangrijk om te kijken naar het kunnen maken van fijn contact. Want dat is vaak wat mist als je je niet weerbaar voelt. Dit is een spiraal waar een kind misschien al een tijdje in zit, als het gepest wordt. Het NIET voelen van fijne aansluiting en als je je sociaal onveilig voelt, doe je nou eenmaal vaak sociaal onhandige dingen. Het zorgen voor een veilige sfeer, waarin kinderen zich met iedereen in de groep verbinden. Dat is waar mijn weerbaarheidstrainingen mee beginnen. Ik denk dat dat precies de reden is waarom ik stee vast hoor dat kinderen heel graag naar de training komen. Ze ervaren een fijn contact onderling. En dan pas staat een mens open om te leren. Zeker op het vlak van sociale vaardigheden en weerbaarheid.

Het belangrijkste deel van de training leren de kinderen dus onbewust. Het aansluiting vinden, voelen dat ze er toe doen bij alle anderen in de groep.

Als de veilige sfeer er is, delen kinderen gemakkelijker dingen waar ze tegenaan lopen. Dat is mooi, want iedereen herkent hier iets in en dan kunnen we heel direct aansluiten bij de praktijk van de kinderen.

Het aanleren van vaardigheden is het andere belangrijke deel van de training. De rust in zichzelf bewaren, de focus leggen waar het kind zijn focus wil. ( dat is NIET bij de pester/ uitdager ) Stevig staan, aankijken, duidelijk zijn en rustig blijven. Eervol weglopen uit een situatie.

Deze serieuze vaardigheden leren we vanuit spel en bespreken we na, om zo telkens de link te leggen naar de praktijk. Hier tussendoor spelen we en maken we zo veel mogelijk plezier omdat dat ook zó belangrijk is.

Hieronder nog een goed artikel van Tea Adema, bij wie ik de opleiding tot kindercoach heb gevolgd. Ze legt de gelaagdheid van pest problematiek zo helder en nuchter uit. https://teaadema.nl/2021/03/wat-te-doen-als-je-kind-geplaagd-wordt/

Tieners die elkaar inspireren in de weerbaarheidstraining. Momenten van echte inzichten; in zichzelf en in elkaar

Deze trainingen geef ik bij sportcentrum Elhatri. Voor info en inschrijven zie www.Elhatri.nl bij cursus & clinic Rots en Water sociale weerbaarheid.

Voor info over het verzorgen van een blok weerbaarheid binnen een opleiding of een training voor een hele groep; mariekelinders1@gmail.com of marieke@weerbaarheidslab.nl of 06-422 84 505